ZW darila

Pravijo, da je obdarovanje lahko blagodejno za oba, tistega ki prejme in tistega, ki daje. Sploh, če si ponosen na to, kar daješ: delček sebe, svojega časa in fino eko sporočilo. Vse to so ZW darila. V 2018 sem se zavezala, da bomo podarjali darila s »čim manj«. Zato odpiram novo temo, pod katero bom združevala ideje za ZW (zero waste) darila. Ampak, ker ne znam na kratko, začnimo od začetka, 25.12.2017.

Ta božič so bila naša darila za sorodnike in prijatelje opremljena z dvema sporočiloma: »Vesel Božič« in »Sori«. Sori, ker ni bilo doma narejeno. Sori, ker je zraven odpadna embalaža. Sori, ker nisem imela časa. Sori, imamo dojenčka. Sori, v 2018 bo samo še zero waste. In, da si olajšam slabo vest, je hitro padla novoletna zaobljuba! Letos bomo delili darila s čim manj (navlake in smeti)! Ker imamo v naši družini rojstnodnevno torto na sporedu še pred tremi kralji, sem lahko kar takoj začela izpolnjevati obljubo.

Ideja št. 1: Doživljenjsko darilo

Poleti sva obe z obdarjenko z veseljem brali prvo, brezplačno številko revije Simplify. Ker so vse naslednje številke te spletne revije, ki izhaja četrtletno, plačljive, sem ji podarila naročnino. Revija je še relativno mlada in zato v posebnih promocijah ponujajo doživljenjsko naročnino. Tako bo sedaj vsake tri mesece, dokler bo revija obstajala, na e-mail prejela 100 strani člankov o minimalizmu in preprostem življenju, ki jih ustvarjajo najbolj brani avtorji tovrstnih blogov.

ZW darilo - spletna naročnina
Link do darila je napisan na robu čestitke.

Kaj pa “kak cukr za povrh”?

Klena slovenska obdarovalna šega veli, da je treba darilno vrečko zapolniti vsaj še s kakšno sladkarijo ali kavo. Predstavljam si, da zato, da ne izgleda prazno (Ali poznaš kak drug razlog? Vabljen/a, da to deliš z mano v komentarju). Vrečko sem zapolnila z dvema dobrotama: šampanjcem, ki ga ima obdarjenka zelo rada (in to, da deliš. kar že imaš tudi šteje za ZW) ter presnimi rum-kokos kroglicami. Kroglice sem zložila v enega izmed kozarčkov od vložnin, okrasila z dodatki, ki se naberejo med prejemanjem božičnih daril ter vse skupaj okrasila s preprosto vizitko. Ker je naročnina na revijo dosegljiva na spletnem naslovu, sem tega kar tako napisala na rob čestitke.

Zvečer, po praznovanju, sem prejela sporočilo, da je kroglic že zmanjkalo in da so bile dobre, zato spodaj ponosna delim recept.

Rum-kokos kroglice ideja za darilo naredi sam
Enostavne presne rum-kokos kroglice v kozarčki z domačim okrasom za darilo.

Enostaven recept za presne rum-kokos kroglice

Pripomočki:

multipraktik, žlica, krožnik

Sestavine:
100 g datljev – namočenih čez noč
250 g mletih mandljev/lešnikov/orehov
2 žlici kakava v prahu
Začimbe: cimet, kardamom, vanilija ali kaj drugega po navdihu
Žlica ruma (pa četudi ni presen… lalala)
Kokosova moka za povaljanje

Priprava:
V multipraktiku zmelji namočene datlje in nato počasi dodajaj vse sestavine razen kokosove moke. Sproti, vsakič malo pomešaj z žlico in še malo zaženi multipraktik, da se vse dobro premeša. Če je masa premokra, dodaš še malo kokosove moke. Nato z rokami oblikuješ kroglice, ki jih povaljaš v kokosovi moki. Kroglice nato shrani v hladilnik.

Tako, prvo darilo je za nami. Veselje slavljenke mi je dalo zagon, da že razmišljam o naslednjem ZW darilu, ki ga z vami podelim še pred koncem meseca.

4 Comment

 1. Hana says: Reply

  Dve res dobri ideji. Hvala!

  1. Tadeja says: Reply

   <3

 2. Super ideja in odlična zaobljuba. Tudi sama se preizkušam v minimalizmu ter ZW. V bistvu sem bolj na začetku, se šele učim. Hvala za vse nasvete

  1. Tadeja says: Reply

   Hvala Biljana! Tudi jaz se ves čas počutim kot začetnica, saj je še toliko možnosti za spremembe. Me veseli, da se srečava tu in da se skupaj spodbujamo 🙂

Leave a Reply