Zakaj svoji hčerki ne kupujem poceni oblek, ki stanejo manj kot sendvič

Naša družina živi le z eno plačo, a vseeno ostajam tako fina, da oblek ne kupujem v najcenejših trgovinah. Razlog, zakaj našo malo raje oblečem v rabljena oblačila dražjih blagovnih znamk, kot pa v majčke za 2 €, se skriva na etiketi o sestavi blaga.

V našem kraju se je pred kratkim odprla nova diskontna (nizkocenovna) trgovina z oblačili za vso družino in izdelki za gospodinjstvo. Evforija med mamicami na socialnih omrežjih je velika. Sedaj imamo na voljo še več trendi izdelkov, ki nas s svojimi cenami tako šokirajo, da si naenkrat lahko privoščimo vse! Res vse!

Vrsta ob otvoritvi se je vila od blagajne, ven čez vrata in na 130% zasedeno parkirišče. Komur je uspelo priti v ta novi raj, je iz trgovine izstopil z mega vrečko ali dvema ali tremi. Vreče so bile res mega velikosti, saj so zapolnile cel prtljažnik manjšega družinskega avta. Priznam, po tem, ko sem videla to gnečo, se je še mene lotil občutek, da zamujam nekaj izjemno pomembnega.

Veš, koliko poliestra nosiš na sebi?

Pra-ženska v meni, nabiralka, bi najraje stekla z njimi in še sama napolnila svojo mega vrečo. A mama iz leta 2017 ve, da tako poceni oblačila (od tu naprej govorim o oblačilih nasploh) niso najboljša izbira za svojo hčerko ali zase ali za kogarkoli. Hiter pogled na etikete naših oblačil nam danes pove, da smo kot banane sredi Spara – ves čas oviti v plastiko. Poliester se je pritihotapil in dobesedno dobil mlade na vseh oddelkih oblačil. Ta poceni sintetična sestavina se z lahkoto skrije v mehko bombažno majčko kot je lepo napisano v tem članku. A kot ga zlahka proizvedejo, se ga toliko težje reciklira, saj poliester razpada nekaj sto let. In še dejstvo za vse tiste shopaholike – fashioniste, ki svojo vest rešujete(mo) z darovanjem oblačil v second hand zbirnike: Tudi nekatere afriške države, kamor zahodna kultura izvozi največ second hand oblek, so že začele odklanjati rabljeno blago. S tem želijo rešiti domačo tekstilno industrijo, poleg tega pa se pogosto opozarja tudi, da je hitra poliestrska moda z reciklažo velikokrat uporabna le še za krpe. Le-te pa najbrž ne bodo reciklirane dalje.

Če okoljskemu vidiku dodam še pomislek o tem, da je polna zaposlitev našega malega škrtata žvečenje nogavic, rokavov in ninic (ki se prodajajo večinoma v mehkem plišu=poliester ?!?!), sledi odločitev: kupovali in nosili bomo le bombaž!

Je rešitev v bombažu?

Tudi resnica o bombažu je bolj grenka kot sladka. Malokdo pozna njegovo črno statistiko: 16 % vseh pesticidov, ki jih po pridelkih troši človek, gre za bombaž. To je več, kot za katerikoli drug pridelek. Pri tem pa ne nasrka le naš planet, ampak tudi naše telo, možgani, koža, imunski sistem… Veliko kemikalij, ki jih uporabljajo za pridelavo in obdelavo blaga, se izpere že po prvem pranju.

Sama ocenjujem, da je bolje nositi čisti bombaž kot majice s plastiko. Sploh, ker se mi zdi, da še ne poznamo vseh vplivov, ki jih imajo plastična vlakna na naše telo. Vem tudi, da žal 100% bombažna majica za 2 € ni enaka majici za 20 €, saj je, kot opozarja Justine Leconte pridelava bombaža danes popolnoma optimizirana za potrebe hitre mode. Seveda 20 € za majico ni nobena garancija za kakovost, dober material ali pošteno plačano delo šivilj, ampak je le eden od znakov, na katere je dobro biti pozoren. Gotovo pa bo take vrste znanje o materialih pripomoglo k temu, da naši dojenčki ne bodo oddeti v poceni plastiko in hiter bombaž.

Alternative

Nič ni le črno ali belo. Plastika nam morda škodi, se ne razgrajuje ter ob pranju prispeva h kopičenju plastičnih mikrodelcev v vodi, a tudi bombaž ni čisto nedolžen. Če ob vsem skupaj upoštevamo še to, da ima povprečen starš na voljo manj denarja, kot bi ga potreboval za nabavo vse priporočene otroške eko, bio in fair trade ponudbe, bi bilo najbolje izbrati neko srednjo pot. Lahko kupujemo in kopičimo manj, pri tem pa smo pozorni na etikete.

Poleg kupovanja pa obstajajo še drugi eko (-loški in –nomični) načini, kako obleči naše malčke. Pri nas se poslužujemo predvsem takšnih metod. Zaradi tega mala ni nikoli oblečena po modi zadnje sezone. A je kljub temu vedno odeta v prikupne, pisane komplete, ki jih mami sestavlja v naboru izposojenega, rabljenega, podarjenega in tudi doma zašitega blaga. Več o vsem tem pa drugič!

2 Comment

  1. […] Obleka: Z veseljem ji oblečem vse, kar dobimo za darila. Nosi veliko izposojenega, kupim le tisto, kar potrebuje. Najprej preverim second hand ponudbo in če ne najdem želenega, v trgovini vedno kupim oblačila iz čim bolj naravnih materialov. […]

  2. Kako zelo lepo napisano, tudi pri nas prisegamo na rabljena oblačila, saj jih je tako zelo škoda, še posebno pri novorojenčkih in dojenčkih, ki rastejo s svetlobno hitrostjo in vse hitro prerastejo. Pri starejših (moji so že vsi osnovnošolci) pa se poslužujem še taktike podaljšanja življenjske dobe oblačil, tako, da čez luknjice na kolenih nekaj zašijem, prekratkim hlačam dodam patent ali pa jih spremenim v kratke hlače. Z malo domišljije in dobre volje se marsikaj da narediti v korist zdravju telesa in planeta.

Leave a Reply