Vikend branja: navdih za manj

vikend branja

Je plastenka v svojem drugem življenju spet plastenka?

Včasih, ko z znanci sedimo na kavici, beseda nanese tudi na temo plastike. Najprej se malo pohecamo iz moje bombažne vrečke in steklenega kozarčka z malico, nato pa svoje stališče podajo tudi ostali. Večinoma vsak pravi, da je plastika res problem, ampak saj ni tako tragično, ker recikliramo. Ampak kaj se zgodi z odpadno embalažo? Je plastenka v svojem drugem življenju spet plastenka?

 

Upam, da je tvoja kavica še vroča in da na spodnjih povezavah najdeš kaj zanimivega!


  • Ne vem točno, kdaj je postalo modno in potem obvezno, da imamo v vsaki torbici, v šoli, v službi, v avtu in na sprehodu vedno pri sebi plastenko vode. V osnovni šoli smo še presedeli nekaj ur brez plastenk, nato pa nekje v drugem letniku srednje šole kar naenkrat ni bilo mize, na kateri ne bi bilo te nujno potrebne dobrine za preživetje…plastenke vode. Pa veš, kaj se zgodi s plastenko, potem ko jo v navalu žeje hitro izprazniš in zavržeš? Zgodba o plastenki vode šteje že 6 let, a je najbrž še vedno zelo aktualna. Četudi jo odvržeš v pravo (rumeno v naših koncih) kanto, jo čaka še dolga pot, skozi smetišča, morda sežigalnico in predelavo. Po tej poti plastenka nikoli ne bo več plastenka. Degradirali jo bodo v manj vreden plastičen izdelek, ki bo nekega dne spet odrasel v odpadek in ponovil svojo pot na smetišče.
  • Zgodba o plastenki morda res ni nova, je pa zato čisto sveža Greenpeace-va objava o plastičnem odtisu največjih svetovnih proizvajalcev brezalkoholnih pijač v VB. Njihove ugotovitve dajo vedeti, da je industrija pijač tista, ki ima najdaljšega in jo zato prav malo briga za vse ostale – plankton, ribe ali sočloveka. Medtem, ko s(m)o številni ponosni na to, da recikliramo in s tem verjamemo, da rešujemo planet, ta podjetja v svoje plastenke dodajajo borih 6,6 % recikliranega materiala. Od kod se vzame ostalih 93,4 % plastenke in kam gre 9 desetin plastenke, ki smo jo odvrgli v rumeno kanto? hmm…
  • No, v resnici z govorom o plastenki delamo krivico naši rumeni kanti embalaže. Vsaka plastična embalaža ima vtisnjen trikotniček s številko od 1 do 7, ki označuje različne tipe plastike. Pri nas vse vržemo v isti smetnjak, a v resnici je vsaka malo drugačna.

 

Leave a Reply