Vikend branja: navdih za manj

vikend branja

Vikend branja za manj tokrat o cunjcah. Ob obilju informacij smo lahko vse bolj ozaveščeni potrošnik in sestavimo omaro brez slabe vesti.

Punce jih nimamo nikoli dovolj ali pa vsaj ne čisto pravih, fantom pa je tradicionalno čisto vseeno. No, naj jih bo za celo omaro ali le en predal, družba veli, da se pokrijemo in zato je oblek na našem svetu veliko. Le-te so lahko rabljene ali iz trajnostnih materialov in tako čim bolj zero waste, lahko pa so narejene iz plastike (npr. športna oblačila) ali škropljene s pesticidi (večina novega ne-bio bombaža).

Upam, da je tvoja kavica še vroča in da na spodnjih povezavah najdeš kaj zanimivega!


  • Moje navdušenje nad mikrofibro je popolnoma ugasnilo, odkar vem, da z vsakim pranjem takega blaga hranim ribe z majhnimi delci plastike. Tudi puloverja iz flisa ali športnih oblek ne bom več kupila. Izjema so morda le znamke kot je Patagonia. Kdor ima namesto dolgega članka raje video, naj nujno pogleda kratek video The story of Microfibres (primerno tudi za otroške oči).
  • Izbira vrste blaga je torej pomembna. Slovar trajnostnih vlaken od A do Z* lahko pomaga pri nakupu spomladanskih oblačil. Možnosti je morda več, kot si sprva predstavljamo. Vedela sem, da je lahko veliko konopljinega tekstila, kaj pa bananine zavese?
    *Seznam vključuje tudi kar nekaj živalskih virov, zato se vsi ne bodo strinjali, da je trajnostno.
  • Ozaveščen potrošnik pri nakupu oblek lahko izbira med plastiko in bolj naravnimi viri. Lahko pa smo trajnostni tudi z izmenjavo ali nakupom rabljenih oblačil. Odlično branje tega tedna za vse, ki kupujete otroška oblačila, sporoča: Če bi vsi proizvajalci otroške opreme prenehali z delom za 10 let, bi bilo le-te ves čas na voljo dovolj za vse.
  • Otroške robe pri nas kroži kar veliko. Kaj pa za odrasle? Če se zanimaš za second hand, vodi fb skupina Dom brez odpadkov seznam ponudnikov rabljenih oblačil pri nas.

Leave a Reply