Vikend branja: navdih za manj

vikend branja

Ali družba spreminja posameznika ali posameznik družbo? Kakorkoli, včasih je pomembno že to, da se spremembe sploh dogajajo. Moderno družbo v letih po nastopu krize še vedno osupnejo posamezniki, ki si upajo privoščiti leto brez zapravljanja. V Evropi smo se v preteklem tednu merili “kdo ima daljšega” z vidika okoljske politike. Posamezniki pa poskušamo spremembe vpeljati na mikro ravni in v obsegu, ki nam ga denarnica dopušča ter zraven beležimo dragocene lekcije.

Upam, da je tvoja kavica še vroča in da na spodnjih povezavah najdeš kaj zanimivega!


  • V tujini je s krizo postal priljubljen družbeni / osebni eksperiment, ko se ena oseba odloči, da celo leto ne bo kupovala ničesar (razen najbolj osnovnih živil in npr. wc papirja). Kljub temu, da stvar ni nova, še vedno z veseljem preberem vsak tak članek, kjer potem ti posamezniki pripovedujejo, koliko denarja so prihranili, katere nove aktivnosti so odkrili, kako so npr. na poletne počitnice odšli s kolesom in šotorom na rami, itd. Morda koncept v našem okolju niti ni nič posebnega, saj so tu številne družine, ki so zaradi socialne stiske prisiljene živeti svoj no spending year. A, vseeno, takšni prispevki pokažejo, kako lahko tudi z manj polno uživaš življenje.
  • Veš, kakšna je ocena slovenske okoljske politike? Kakovost zraka, okoljski hrup in gospodarjenje z vodami večini članic EU še vedno predstavlja težavo, saj zadanih ciljev ne dosegajo. Kaj pa pri nas?
  • Kakšna je cena zero waste življenja? Je res drago? O tem na slovenskem blogu Manj smeti – manj skrbi.
  • Lisa Avellan našteje 32 točk, ki se jih je naučila ali spoznala po enem letu minimalizma. Tudi sama se najdem v številnih, kot so 1, 3, 12, 20, 22 in 29. Kaj pa ti?

 

 

Leave a Reply