Sedmi teden: Košček praznine za boljše počutje

praznina

V tem tednu naše geslo ni bilo manj, ampak več!

Začelo se je čisto nedolžno in lepo. Samo za nekaj dni bomo odložili škatle na sredo dnevne sobe. Ampak… Kup stvari sredi sobe pomeni stoječo energijo, ki jo prebivalec majhnega stanovanja hitro občuti kot vse bolj naraščajočo frustracijo.

Čisto zares sva izjemno hvaležna obema družinama in vsem znancem, ki so bili pripravljeni posoditi, podariti ali zelo zelo ugodno prodati vso potrebno otroško opremo. Njihove shrambe sva vsekakor olajšala za nekaj prtljažnikov roza robe, ki je nato cel teden kraljevala sredi dnevne sobe. In potem je kar naenkrat nered rodil še več nereda in stvari so se zlepile skupaj in stanovanje je postalo en sam kaos.

Dinamika nereda je pač takšna, da večji kot je kup stvari, težje se ga lotimo. In najin kup v sobi je vztrajal in rasel. Končalo se je seveda s sitno soboto in mračno nedeljo z nekaj kričanja in čisto brezveznega krega, ki se je izvajal med akrobacijami plezanja čez prepreke in cik-cak hojo od kavča do štedilnika, ki ju sicer ločijo 4 metri zračne linije.

Rešitev za nastal kaos zahteva nekaj volje, nekaj ur časa in odločnosti, s katero sva tudi midva premagala svoj kup. In ker so naju cel teden okupirale stvari, je novo življenje z manj odpadki ostalo v ozadju, spet pa sem se lahko spomnila vseh pametnih misli številnih minimalistov.

Najtežje je začeti, a ko pospravljaš, se v resnici polniš z energijo, ki lahko ponovno prosto zaokroži po sobi in to se čuti! No, ženske večinoma čutimo energije pa srečo in vse te zračne pojme, moški pa so veseli, da smo srečne (A happy wife is a happy life…).

Za srečo je potrebno pustiti vsaj eno polico prazno. To je začetek. Še boljše pa je, če si uspemo zagotoviti prazen kotiček pa naj bo stanovanje veliko ali malo. Tako je, kotiček, kjer previdno postavite nič. Priporočam vsem, ki bi doma radi lažje zadihali!

Kot pravi Marie Kondo, obdržati je treba stvari, ki nas razveseljujejo. Minimalizem ni stanovanje brez duše, ampak je stanovanje, kjer je samo duša brez navlake! Pri nas so v tem tednu čisto blizu kotička z nič zaplapolale nove zavese.

In še ena resnična: kadar potrebuješ nov pripomoček za organizacijo stvari (npr. posebna škatla, razdelilnik, mape) je to v resnici jasen znak, da je čas, da zmanjšaš število svojih stvari.

Tako, z več na manj in pri nas smo spet bolj srečni.

Leave a Reply