Kdo je na potezi v tej vročini?

Končno se je stemnilo, ko lahko odpremo okna in upamo, da bo le padlo pod 30 °C. Ta, četrti letošnji vročinski val se mi zdi čisto nor. Vročina od jutra do jutra, vmes pa boj za preživetje, da te ne scvre kot jajce na oko v prvem trenutku, ko stopiš na vroč asfalt.

Men’ je vroče, teb’ je vroče…

Naša mala najbrž niti ne ve, zakaj toliko panike. Zgodaj zjutraj z vozičkom hitro odvoziva en krog ob potoku nato pa šc!, hitro pod klimo. Če imava opravke, se s klimo v avtu odpraviva do garažne hiše in nato v ohlajeno trgovino. Ali pa sva od 10. ure do večera doma, kjer imamo prav tako vsaj 12 ur vklopljeno klimo. In ravno to se zdi bistvo teh dni. Vsi vpijejo in vijejo roke, češ »kakšna vročina!« in »hitro pod klimo« in »zadržujmo se notri« in jamranja en kup. Vsem je blazno vroče, vsak drugi se prha 3-krat dnevno in kdor ima doma klimo, ta je car.

Hinavci pod klimo

Mene pa ob vsej tej mrzli sreči pod klimo vseeno tišči cmok v grlu. Kaj ni hinavsko, da jokamo nad vročino, medtem ko ima vsak odrasel svoje ohlajeno vozilo, vsaka moderna hiša cvre elektriko, da se kar kadi, na krožniku je vsak drugi dan govedina, gospodinjstvo pa poka po šivih od odpadne plastike??? Kdaj nam bodo izročili račun? Bo to račun v podobi neurja, ki je včeraj ruval drevesa ali nas mora zadeti še kaj večjega?

Počakajmo državo, EU, Trumpa, Nemce, vesoljce, karmo… Skratka, bo že.

In ko me takole napadata tesnoba in slaba vest, ker sama nisem nič manjša hinavka, hitro padem v prepir. Večkrat me kdo želi pomiriti ali pa utišati z argumentom, da »sami nič ne moremo«. O politiki sicer vem sramotno malo, a ko sem danes poslušala poročila, so govorili nekako takole »kmetje čakajo, da bo država…«. Tista država (ž.sp., ed., 3.os.) – kdo je to? Mi očitno nismo, ker govorimo o nečem tretjem.

No, nazaj k bistvu – Ali sami res ne moremo ničesar rešiti?! Kaj pa če bomo samo trije in drugi trije nas bodo posnemali in tako dalje? Vidiš, tako jaz verjamem, da lahko rešim svet. Kdo pa je po tvojem mnenju na potezi v tej vročini? Komentiraj, plis!

Leave a Reply