Ob letu obsorej

Popis stanja za 2017

Popis stanja: na današnji dan pred enim letom vs zdaj

Srečno 2018 in vse najboljše manj.si! Točno pred enim letom sem objavila popis našega smetenja. Napisala sem ga z namenom, da bom danes vedela, koliko smo se izboljšali (ali poslabšali). Če potegnem črto, sem imela višje cilje, ampak kot pravijo, se nekje vmes »zgodi življenje« in samo poskušaš preživeti kaotična obdobja. Zato naj velja rek »bolje išta nego ništa« in obljuba, da se bom v 2018 še veliko bolj potrudila za naše življenje z manj!

Spodaj sem v vijolični barvi pustila lanski zapis (do 1.1.2017), v črni pa je letošnje stanje (do 1.1.2018).

SMETNJAK

2016: V stanovanju ločujemo: plastika, bio, ostalo, papir, steklo. Prispevek za smetarje na tedenski ravni je: 2-3 vreče embalaže, 1 vreča ostalih smeti in malo steklovine. Bio odpadke odnašam sproti, dokler so to olupki, se niti ne sekiram. Kadar pa je treba odnesti pokvarjeno neporabljeno zelenjavo in ostanke hrane, ki so se pokvarili, preden smo jih ponovno postavili na krožnik, to počnem ponoči in v tišini. Da sosedje ne vidijo, kdo je odvrgel celo štruco in pol glave solate.

2017: Khm, vreča z embalažo je še kar polna, zdaj jo odnašam 1-2 krat tedensko. Malo več je papirja in stekla, saj nekatera živila (npr. testenine) raje kupim v kartonski kot plastični embalaži. Ostankov hrane imamo manj kot lani, imam pa zato večjo r*t. Zelo se me je dotaknila kampanja »Ne mečmo hrane stran« in zdaj namesto da bi si naredila solato, dokončam kašico od tamale in pico od mojega. Dolgoročno to ne bo šlo, vsaj moje hlače pravijo tako.

2016: Druga znana šibka točka je odpadni papir. Tega je tedensko toliko, kolikor letakov nam naklonijo naši trgovci, saj je moj potrošniški hobi listanje vroče ponudbe ob popoldanski skodelici kave.

Odkar smo na nabiralnik dali nalepko, da odklanjamo nezaželeno pošto, prejemamo le še krajevni časopis ter položnice. Če je le mogoče, položnice preusmerim na e-mail. V časopisu spremljam lokalno dogajanja in ko preberem vse, imam nekaj papirja, da podložim bio odpadke.

NAKUPOVANJE

2016: Če je cena vsaj blizu tisti, ki jo ima romunska roba, kupim slovensko. Palim tudi na bio. Na blagajni zavrnem plastično vrečko in kadar kupim le kos sadja/zelenjave nalepko nalepim direktno na sadež. Vsake toliko mlečne izdelke kupim na bližnji kmetiji, kamor lahko vrnem embalažo.

2017: Vse to še vedno velja. Cena ima žal velik vpliv na naše nakupe, saj trenutno živimo le z eno plačo. Življenje z majhno štruco pa me je letos naučilo še nečesa: uporabe kreditne kartice! Približno dvakrat mesečno na spletu naročim higienske pripomočke za malo in zase. Na tak način npr. ugodno kupim naravno kozmetiko. V Ecco Verde trgovini vsak paket pošljejo izključno v papirnati embalaži, kar je kul. V letu 2018 želim iti še korak dlje in preizkusiti šampon, gel za prhanje in praške, ki jih lahko dobim v rinfuzi in v ponovno polnjenje.

In ko smo že pri spletnem nakupovanju, naročala sem tudi slavnega Kitajca. Res je, da so izdelki veliko cenejši, ampak v letu 2018 tako ne bom več kupovala. Razlog? Vsak najmanjši delček je zavit v svoj ovoj debele plastike.

NA POTI

2016: Zelo dobro bi se mi zdelo, če bi okoli hodila z lično stekleničko za vodo. A moja torbica je žal prepoceni za tako težo. Prav tako se vse te »stalne« flaške trmasto usmradijo po 2 mesecih uporabe pa če notri daješ le vodo, sok ali pa vodko. Zato uporabljam plastenko, ki jo večkrat napolnim. Zamenjam jo, ko jo pozabim doma/v službi/v avtu. Včasih s seboj vzamem kovinske vilice za solato. Ko nato za malico kupim solato v pakiranju to go, so te vilice na dnu torbice itak umazane od vseh drobtinic in ostalih smetk na dnu torbice (…je priznala sramežljivo), zato si kupim še plastični pribor. Domače vilice pa pozabim v torbici, kjer mi še malo bolj natrgajo denarnico in preluknjajo podlogo.

2017: V preteklem letu sem spoznala, da je vsaka embalaža označena s številkami od 1 do 7, pri čemer gre za različne (različno strupene) plastične mase. Ker so plastenke iz številke 1, ki je ob ponovni uporabi zdravju škodljiva, jih ne uporabljam več. Z malo vedno vzameva malico za s seboj, ki jo pospravim v steklene posodice. Ker je za dojenčka vedno potrebno vzeti s seboj vsaj pol omare pripomočkov, se tak dodatni tovor niti ne opazi. Poleg tega je kupovanje prigrizkov na poti preteklost, saj je zdaj število opravkov omejeno z dragocenimi minutami med njenimi počitki.

DOJENČEK

2017

Nega: Pri negi malega škrata je omejitev samo nebo. Lahko uporabljaš 1000 krem, 5 vrst robčkov ter podlage za previjanje za enkratno uporabo, lahko pa se odločiš le za vodo, olje, vato in tetra plenice. Vsaka mama poišče svoj kompromis in pri nas zato uporabljamo: plenice za enkratno uporabo (ko bi imela sušilec ali balkon, bi se gotovo odločila za pralne), tetra plenice in krpice za umivanje ritke/ podlaganje/ brisanje vsega, vato za umivanje oči, hladilno mazilo za ritko ter za na pot vlažilne robčke za enkratno uporabo.

Hrana: Večino obrokov skuhamo doma, za posladek pa ji ponudim tudi kupljene sadne kašice. Te vedno izberem v stekleni embalaži, ki jo ponovno uporabim. Poskušam se izogibati nakupovanju iztisljivih vrečk in drugih prigrizkov v posamični plastični embalaži.

Obleka: Z veseljem ji oblečem vse, kar dobimo za darila. Nosi veliko izposojenega, kupim le tisto, kar potrebuje. Najprej preverim second hand ponudbo in če ne najdem želenega, v trgovini vedno kupim oblačila iz čim bolj naravnih materialov.

Oprema: Tudi tu je omejitev lahko le nebo. In pa število kvadratnih metrov v stanovanju. Slednje je pri nas precej skromno, zato lažje določim, kaj zares potrebujemo in kaj je ne-nujni luksuz. Npr. njena posteljica je lahko tudi stajica; stolček je samo en, igralna podloga meri le dober meter; gugalnik pa naju čaka zunaj, kadar obiščeva otroško igrišče…

 

To je vse za hiter popis stanja. Priznam, da sem lanski januar začela z večjimi ambicijami in da na doseženo nisem tako ponosna, kot bi morda lahko bila. Ampak novo leto prinaša nove priložnosti. Iskreno se veselim vseh dogodivščin v 2018 in popisa čez eno leto. Do takrat pa naj velja: že manj je dovolj!

1 Comment

  1. […] 1. 2018 Ob letu obsorej […]

Leave a Reply