Nosečniška oblačila z manj

nosecniska oblacila

Kako lepo je videti, da zavest o življenju z manj raste med ljudmi, vse več je blogov na to temo in predstavljam si, da tudi bralcev! Medtem, ko sama v življenju iščem neko ravnovesje z manj navlake in manj plastike, je Martina na manjsmetimanjskrbi.si stoodstotna zero wasterka. Pred kratkim je v sodelovanju z Mami na vrtu objavila intervju in nasvete, kako se obleči v nosečnosti, da bi povzročil čim manj smeti. Ker sem tudi sama ravno pospravila svoje nosečniške obleke, sem se odločila, da napišem še svojo izkušnjo. Ta je zajemala malo nakupljenega, malo sposojenega, vsekakor pa kljub temu, da me je bilo zmeraj več, je bilo oblek malo.

Malo za hec, ampak čisto res: Pomaga, če prej shujšaš

Nikoli nisem bila prav trlica, a kakšno leto preden sem zanosila me je bilo skupaj toliko, da sem imela enako kg kot na dan, ko sem rodila našega škrata. To je seveda pomenilo, da je moja garderoba še pred nosečnostjo, s tem ko sem izgubila dobrih 10 kg, vsebovala oblačila vseh številk od 4 do 44. Poleg tega skozi vso nosečnost nisem imela težav, kot je bolečina v križu ipd. Zdelo se mi je, da je to zato, ker je moje telo že od prej vajeno takšne teže, oz. obremenitve.

Prve štiri mesece še nosiš stara oblačila

Nekatere nosečke hlače začno tiščati prej, druge kasneje. Sama sem morala preiti na večjo številko že v drugem mesecu. Kot rečeno, sem imela večje številke oblačil že doma, zato nisem kupovala ničesar novega. Ob koncu tretjega meseca sem na gumbnico namestila elastiko in tako še malo goljufala do 4. meseca, ko je bil čas za nakup nosečniških hlač. Nove, običajne jeans hlače, ki imajo na vrhu prišit velik bombažen in elastičen pas so se zdele mega udobne. Z zgornjimi deli je bilo lažje, saj sem lahko nosila skoraj vse, kar je vzdržalo moje hitro povečane prsi.

Dan, ko obupana ugotoviš, da še nisi na polovici, ti pa že nimaš nič za obleči.

Tesnejša kot so postajala stara oblačila, bolj sem bila vesela trebuščka in se hkrati bala jutra, ko bom morala ugotoviti, kaj obleči za delo v pisarni. Kot svetuje Mami na vrtu (link), so lahko leginske in velike široke majice udobna izbira. A pri nosečki, polni podivjanih hormonov, sta pomembna dobro počutje in pozitivna samopodoba. Če sem že šla tako daleč, da sem prišla v službo v pajkicah, naj bo vsaj zgornji del dovolj dolg (da pokrije r*t) in lep.

Nosečniški šoping

Kljub dobri službi je bila moja plača študentska. Tako sem iz praktičnih in okoljskih razlogov najprej pregledala ponudbo rabljenih oblačil. Ker bi potrebovala številke, večje od S ali M, je bil izbor zelo zelo boren. Poleg tega večje število oblin pomeni, da moraš vedno vsako stvar najprej pomeriti, saj ima poleg številke kroj obleke odločilen pomen.  No, na koncu se je vse dobro izšlo. Nekaj kosov smo kupili, nekaj oblek pa sem dobila doma ali od znank.

Popis

Skupno sem nosila manj kot 30 kosov oblačil. Dokler sem se v oblekah dobro počutila, me ni motilo, da sem pogosto oblečena enako. Med nakupovanjem sem pazila na barve, da sem lahko čim več stvari kombinirala med seboj. Med 5. in 9. mesecem sem nosila:
• 2 nederčka (bel in črn; kupljena nova, v trgovini Popek 40 €; v Bela štacuna 25 €; Oba sta primerna za dojenje in ju nosim še zdaj)
• 4 spodnje majice (2 svetli, 2 temni; »stara, običajna oblačila«)
• 4 lepše majice/bluze (pisane; vse second hand: 3 sem dobila od znanke, 1 pa od mami)
• 2 bombažni nosečniški majici (bela in temno modra; kupljeno v C&A, 20 €)
• 2 hlače (jeans in črne hlače; kupljeno v C&A, 40 €)
• 2 črne pajkice (kupljeno v C&A, 10 €)
• 2 daljša puloverja/tuniki (siva; en kupljen v C&A 30 €, drugi second hand)
• 2 nosečniška puloverja (vijoličen in siv; za doma; second hand)
• 1 dolga jopica (bež; kupljena v Emporium, 50 €, nosim jo tudi sedaj za vse lepše ali uradne priložnosti)
• 1 bunda (športna, rdeča; second hand; nosila sem jo v prostem časi zadnji mesec sem nosila odprto)
• 1 plašč (zelen, »stara oblačila«; V zadnjem trimestru sem ga v kombinaciji s toplimi rutami nosila v službo, odprtega)
• 1 pižama (kupljena v Lidlu na začetku nosečnosti, saj sem jo potrebovala v vsakem primeru. Zgornji del je širok in se odpira z gumbi, zato je primerna tudi zdaj, ko dojim)

Naj kroži!

Sedaj, ko je vse mimo, sem oblačila razdelila v 3 kategorije. Nekatera nosim še danes (presneto, noben ti ne pove, da po porodu še nekaj časa izgledaš, kot da si v vsaj v 5. mesecu…). Nosečniške hlače, majice in pulover, ki sem jih kupila in se gredo dobro k moji postavi, bom spravila do naslednje nosečnosti. Rabljena oblačila bom podarila naprej. Imela sem srečo, da so mi jih druge ženske podarile in tako prihranile 100 in več €. Zdi se mi prav, da jih ne zadržim v svoji omari, ampak podarim naprej, drugi nosečki.

Leave a Reply