Kako dopustniško srečo prenesti domov?

Tale zapis ustvarjam na morju! Dober občutek, ki ga imam v skromno opremljenem apartmaju me spominja na začetke, ko sem začutila, da je minimalizem »tisto pravo« zame.


Ura je 21:00 in končno smo le dočakali nekaj sapice na našem balkonu, kjer s S. srkava primorski radler. V zraku se voha sol, nad nama se kregajo galebi, v spalnici pa v sanjah še naprej veselo brca najin škrat. Na morju smo! In tudi sama sem čisto sproščena, apartmajski minimalizem je dober za dušo, ni kaj.

Apartmajski kaj? Apartmajski minimalizem (ja, to sem si ravno izmislila). Imamo apartma za 3 osebe. Le-ta obsega spalnico s 3 ležišči, teraso s 3 stoli in kuhinjo s 3 skodelicami, nekaj krožniki in 3 kozarci. Vsega je po tri (ok, wc je en 🙂 ). Tako se vse zdi obvladljivo. Enostavno večerjo skuhamo in pomijemo en, dva, tri in potem uživamo v tem prostoru, ki nam pusti dihati.

Urediti svoj dom kot hotel (ne, ne govorim o težkih zavesah in tapisonu)

Ob tem sem se spomnila na svojo prvo odločitev, da tudi domače stanovanje z minimalizmom spremenim v čim bolj prijeten prostor, ki diha. V tistem času sva s S. živela še v manjšem stanovanjcu, ki ni imelo več prostora kot najini dve mladinski sobi skupaj, od koder sva se preselila v prvo skupno gospodinjstvo. To sva naredila tako, da je vsak prinesel vse, kar je imel v svoji sobi + vso kuhinjsko opremo. Matematika se seveda ni izšla. Ob še enem izmed nemogočih poletno vročih sobotnih pospravljanj, ravno po dopustu, sem se nato zamislila.

Kako to, da se v npr. hotelski sobi vedno počutim tako dobro? Zdi se, da sem tam mirnejša, bolj osredotočena, srečna? Pa ni vse v destinaciji, saj se mi to zgodi kjerkoli v hotelu. Ah, seveda, tam ni vse krame! Imam le eno knjigo v sicer praznem predalu, le pet kompletov oblačil, ki so vsa primerna za nošenje v tem trenutku in za eno torbico toaletnih potrebščin. In če dobro premislim, je to dovolj za cel teden kakovostno preživetega časa. Zakaj potem doma kopičimo toliko stvari, ki jih bomo rabili za dobro življenje in smo na koncu še bolj nesrečni?

No, to je bil moj aha moment, pa še vedela nisem, da obstaja beseda minimalizem. Kaj pa je premaknilo tebe?

Leave a Reply