Deveti teden: Brez taperver posode smo izgubljeni! Kruh v servetu in meso v kozarcih

hrana v kozarcih

Ali je lahko vse, čisto vse, v steklenih kozarcih?
Tokrat ponovno o hrani, najbolj obstranski in hkrati najbolj pomembni spremljevalki vsakdana.

Odkrivam, kako drugačen in dober okus imajo domače zadeve! Ko takole govorim s svojimi vrstniki, se jih veliko ne strinja s tem, pa saj se še do pred kratkim tudi sama ne bi. Verjetno je tako zaradi intenzivnosti okusa, npr. trgovinska skuta ali mleko imata v primerjavi z domačimi izdelki enak okus, le veliko bolj blag. Kot bi jih malo sprali z vodo, ker bi se bali, da je »okusa preveč«. Ali pa moka in zdrob iz mlina, pri katerih je med delci v stotih barvah očitno, da so nekoč bili zrno z vsemi njegovimi hranilnimi sestavinami. V tem tednu pa sem imela priložnost naročiti in poskusiti še domače meso, govedino s poznane kmetije. Do sedaj je zame meso bilo pač meso, tole pa je ena čisto nova kategorija uživanja.

Z vsemi dobrotami naša shramba (beri 2 predala v omari in 2 predala v zamrzovalnem delu hladilnika) postaja bogatejša in debelejša. A kako naj jih pospravim, da bo prav?

Vse od ogleda razstave Končna postaja morje se spremembe dogajajo ne le v sestavi živili v teh predalih temveč tudi v njihovem pakiranju. Če se le da skrbim, da ni nič ovito v plastiko. Tudi malico vzamem s seboj narezano v kozarčku, kruh pa zavijem v prikupno bombažno culico.

Zamrzovanje v… kozarcih?!

No, dokler je vse na sobni temperaturi in razmeroma suho, je lepo živeti s kozarci in serveti. Kaj pa zamrzovanje? Ko mi kdo reče »polna skrinja«, je moj prvi pomislek: posebne vakuumske vrečke in taperver posode! Kaj pa brez tega? Hm…

Brez zadrege priznam, da sem najprej vprašala svoj glavni vir znanja o življenju nekoč, pred plastiko, mami <3. Ona pravi, da je ok, če tudi v zamrzovalnik postavim steklene kozarce. In res deluje! Le pri odmrzovanju pazim, da ne pride do hitre temperaturne razlike (najprej postavim v hladilnik in šele nato na pult) ter v primeru tekočine nikoli ne napolnim do vrha.

Poskusila sem tudi s kruhom. Svež kruh je sedaj namesto v vrečki (ker nimam lesene posode za kruh) na pultu ovit le v servet, in sem ga tako, v servetu prenesla v skrinjo. Tudi to se je čisto obneslo, le če so kosi majhni, se mi zdi, da se najprej izsušijo in nato zamrznejo.

Leave a Reply