8. februar: dan za soočenje naše kulture in ostankov planeta

plastična embalaža

Ste vedeli, da so 8. februarja vse galerije in muzeji brez vstopnine? Jap, odličen dan za kulturo! Ali pa zato, da preverimo, kaj je naša kultura naredila temu planetu. Vsi vemo, kaj sta imela Trump in Melania včeraj za zajtrk, le malokdo pa ve, da v oceanih lebdi otok plastičnih odpadkov v velikosti srednje Evrope. Brez heca, plastike v morju je toliko kot je od Pariza do Varšave in še dlje. Noro, kajne? Kdor se bo torej na ta prazničen dan zadrževal v okolici Ljubljane, naj se nujno (!) ustavi na gradu Fužine, kjer poteka razstava z imenom Končna postaja: morje?

Če pa ste slučajno ta dan izkoristili za pobeg iz sive Ljubljane, morda ne škoda omeniti, da je razstavo, ki je odprta vsak teden od torka do nedelje vse do 23.4.2017, možno videti brezplačno tudi vsako prvo nedeljo v mesecu.

Mi, družba štirih generacij (mala v trebuhu, 13-letni šolar, jaz in mami) smo zadevo preverili preteklo nedeljo. Nismo imeli velikih pričakovanj, zato sta nas širina in zelo priljuden način predstavljanja tematike sprva navdušila. Kup plastike, opis njenih strupenih učinkov in 3 video vsebine kasneje je tesnobnost ob lastnem grehu postala tako močna, da smo svoj obisk po eni ur zaključili.

In sklep? Mami ne bo več kupovala flis puloverjev in preverila bo, ali bo osnovna šola, kamor hodi naš mulo, in ki ima mimogrede, naziv eko šola, peljala svoje učence na izlet do Fužin; jaz nobenemu otroku ne kupim nobenega kinder jajčka več; našemu šolarju smo najbrž vzeli kakšno leto otroštva, ki mu je še ostalo; sam pravi, da bo o razstavi poročal sošolcem; mala je gotovo čutila stres in tesnobo, kar za dojenčke v trebuhu baje ni dobro, a le koga še ni poškodovala prav lastna familija…

Nekaj utrinkov:

• Slovenski film Plastik Fantastik – koliko pa je vsebine v črni kanti pred vašim blokom, ki ni embalaža, papir ali steklo?
• Ena sama plenica za enkratno uporabo se v naravi razkraja 450 let. Premaga jo le ribiška vrvica, ki bo potrebovala 150 let več.

plasticna-igracka• Predmeti, ki smo jih vajeni imeti v vsakem gospodinjstvu, kot je ta mala igračka, so narejeni iz vrst plastike, ki so hormonski motilci, kvarijo živčni sistem in so verjetni povzročitelji raka.

• Oblačila in sintetičnih mikrovlaken v našo vodo ob vsakem pranju spustijo tudi 1900 plastičnih mikrodelcev. Le-ti potujejo po rečnih povodjih do morij, kjer jih nevede zaužijejo številne živali. Delci so v maščobi dobro topni in sedaj vprašanje: naj še uživam prehranski dodatek Omega 3, narejen iz ribjega olja sardin?
• Se spomnite norije, ko smo vsi imeli ob sebi flaško, ki »ne vsebuje BPA«? Dobro, flaške za vode so v tem smislu od takrat neoporečne. A kaj nam to pomaga, če doma jemo tuno in fižol iz konzerve? Prehrambna industrija namreč še danes dodaja BPA k notranjemu premazu za konzerve in doze za pijače.

In še in še in še! A ker nočem postati zoprna vsiljiva aktivistka, predlagam, da zadevo na ta dan (plastične) kulture, preverite sami.

4 Comment

 1. Suzana says: Reply

  Super zapisi! Berem vse po vrsti.
  Tudi sama imam plan iti pogledat razstavo. (No upam, da ne bo ostalo samo pri planu.) Upam, da mi bo uspelo “zvlečt” tudi fanta, pa morda še koga.
  Glede plastike pa pri sebi opažam, da mi je najtežje v kuhinji. Kopalniške stvari sem že nekako zamenjala za trajnostne, kar se tiče pa kuhinje (predvsem hrane), pa si nekako še ne vzamem dovolj časa… Res žalostno, da nam je tako vseeno kaj pojemo, a ne? 🙁
  Lep pozdrav in uspešno proti plastiki še naprej 🙂
  Suzana

 2. Tadeja says: Reply

  Hvala Suzana 🙂 Ja, predstavo res priporočam! Nas je vse pozitivno presenetila. Sem pa povabila vsaj 10 posameznikov, preden sem le prepričala 2 prostovoljca. Najbrž nismo vedno pripravljeni, da si gremo dobre volje ogledat spisek svojih grehov…
  Sicer pa se tudi meni zdi kuhinja največji plastični zalogaj doma. Da bi spremenila vse iz danes na jutri se pri danih financah in času itak zdi čisto nemogoče, pa sem zato vesela za vsak mali korakec, ki nam uspe 🙂
  Pozdrav in uspešno tudi tebi!

 3. […] od ogleda razstave Končna postaja morje se spremembe dogajajo ne le v sestavi živili v teh predalih temveč tudi v njihovem pakiranju. Če […]

 4. […] in mi nesramno skačejo pred oči vsakič, ko bi morala napraviti plastičen prekršek. Npr. na razstavi sem izvedela, da notranjost pločevink še vedno prevlečejo z zloglasnim BPA. In potem v Lidlu […]

Leave a Reply