14.-16. teden: Pamperske, flaška in joška

novorojenček

Minil je prvi teden, odkar so nas le spustili domov iz porodnišnice, kjer brezobzirno polnimo pampers plenice in okoli ritke mahamo z robčki za enkratno uporabo…

April nam je malo predčasno prinesel prav posebno veselje in kaos. Na običajno četrtkovo jutro sem ob jutranji kavi ugotovila, da bolečine v trebuhu morda niso tako nedolžne in gre pravzaprav za popadke! Rodili smo hitro, nato pa smo se zaradi zlatenice in vitke linije male dojenčice v porodnišnici zadržali malo dlje. Ni kaj, mala je očitna prva na naši strani družine, ki se ne zredi že ob hitrem pogledu na hrano.

Za bolnišnično okolje je kar jasno in pričakovanjih, da ni bilo prav nič zero waste. Vse, česar se primeš, je namenjeno enkratni uporabi. To seveda ni nujno slabo ob številnih krvavečih mamicah in obilno pokakanih dojenčkih. Polni koši se praznijo bolj pogosto kot strežejo hrano, le-ta pa je previdno pakirana po porcijah. Tu gre sterilnost gotovo predaleč, saj vsak kos kruha in po 3 rezine salame posebej folirani ali vakuumirani v svoj plastični ovitek.

Sterilnost obroka v porodnišnici
Sterilnost obroka v porodnišnici

Resnica: Najprej osnove, nato okolje

Pa da ne obsojam preveč, lahko kar takoj povem, da doma nismo dosti boljši. Vem, da naj bi se vsaka »pamperska« razkrajala več sto let in da bi namesto robčkov uporabljala krpice iz blaga, ampak mi še nismo čisto tam. Namesto, da bi naročili in se naučili uporabe pralnih plenic, se trenutno naš svet vrti okoli joške in flaške. Točni smo kot švicarska urca: malo vsake tri ure mučimo s hranjenjem, vedno pa dobi tri hode. Ker pri meni popije premalo, še dodatno črpam v eno flaško, oči pa v tem času v drugi flaški zmeša adaptirano mleko. Enkrat vmes v naglici in ob glasnem joku potegnem dol pokakano plenico, v treh sekundah zalepim novo pampersko in naprej podiramo kupčka… Skratka, resnica z novorojenčkom je taka: ko bomo enkrat obvladali prehrano in rast, potem bomo mogoče pomislili tudi na okolje.

3 Comment

  1. A. says: Reply

    U, lepo. Iskreno

    1. Tadeja says: Reply

      Hvala. Včeraj sem si upala, si mi pomagala.

  2. […] takšen nakup je zajemal naročilo higienskih izdelkov in tetra plenic. Kot rečeno, se še navajamo na nov ritem in pri negi dojenčka le počasi zmanjšujemo število pripomočkov […]

Leave a Reply