10. teden: Prihranek po poti

prihranek, stroški na poti

Odkar zavedno manjšam količino odpadkov, opažam še en razveseljiv stranski učinek: prihranek, v vrednosti nekaj deset €. Kako to? Moji bankovci v moji denarnici trajajo dlje!

Sploh bankovci za 5 €, za katere sem bila ves čas prepričana, da imajo v sebi prav posebno magijo. Namreč, takoj ko kakšnega daš v denarnico, izgine. Veš, da ti ga je ravno zjutraj vrnila prodajalka v trafiki, a popoldan že ni duha in sluha o njem. Po kratkem brenčanju možganov pa se le spomniš, da si si enkrat vmes privoščil sendvič, sokec ali kakšno drugo razvado. In tako greš, dvigneš novih 10 €, jih ob prvi kavici pretvoriš v 5 €, počakaš še pol dneva in puff! spet si suh.

Priročni nakupi so polni plastike

Veliko odkritje tega tedna je, da življenje z manj odpadki, pomaga proti črni magiji v denarnici! Kaj hitro namreč ugotoviš, da je težko kupiti sendvič, sokec, solato ali pa le revijo ne da bi pri tem kupil plastični ovitek, posodico ali vilice.

V angleških virih imajo prav lep izraz za vse priročne nakupe na poti, ob katerih ne opazimo, kdaj se nam je izmuznil tisti petak, convenience cost. In vsak svetovalni članek na temo “kako prihraniti” svari prav pred stroški kavice na poti, že pripravljene solate v trgovini in kupovanju vode, ker imaš svojo flaško slučajno v avtu. Moja motivacija ni bila čisto enaka, a je rezultat isti. Ocenjujem, da sem z malico, ki jo vnaprej pripravim v kozarčke ali zavijem v kuhinjsko krpo vsak delovni teden prihranila približno tri petake, oz. 15 € ali 60 € v enem mesecu. S tem pa že lahko npr. kupimo strošek novega jogija za pikico na poti. Juhej!

Malica za na pot
Malica za na pot. Nosečniški diabetes zahteva striktno dieto. Tako zelenjavo in sadje spakiram v kozarčke, polnozrnat kruhek pa zavijem v bombažno krpo. 

 

 

1 Comment

  1. […] predalih temveč tudi v njihovem pakiranju. Če se le da skrbim, da ni nič ovito v plastiko. Tudi malico vzamem s seboj narezano v kozarčku, kruh pa zavijem v prikupno bombažno […]

Leave a Reply